Namn: Nahom Ghidey
Ålder: 40+
Familj: Helen + 2 barn
Bor: Solna

Fotbollslivet har fått träffa och intervjua Nahom Ghidey som ska ta Vasalunds IF tillbaka till Div 1. Nahom berätta om sin tid i AIK och Nahom berättar även om sin nya roll i projektet Be a pro- Become a pro.

Vem är Nahom?

-Jag är en fotbollstränare med utbildningar som UEFA A, UEFA Elite Youth A samt en video- och prestationsanalytiker. Jag är född i Eritrea, flyttade till Hannover, Tyskland i ung ålder. Där spelade jag fotboll i många år på olika nivåer, bland annat under mina ungdomsår för klubben Hannover 96. Nu bor jag i Sverige och har jobbat för AIK fotboll under de senaste tio åren i olika roller.

Du lämnar ungdomsfotbollen och går över till seniorfotboll. Hur känns det?

-Jag har varit aktiv länge i ungdomsfotboll och har tränat barn i många olika åldrar och på olika nivåer. Det har varit en fantastisk tid, jag har många fina upplevelser och minnen. Nu var det dags att ta nästa steg i fotbollskarriären och det fick bli seniorfotboll i div 2. Det känns bra och det kommer bli bra, självklart är det också spännande med något nytt.

Du har enbart varit aktiv som ungdomsledare, detta uppdrag blir annorlunda jämfört med de tidigare du haft?

-Ja det blir en skillnad men båda uppdragen är härliga på sitt sätt och jag får jobba med det jag älskar mest, nämligen fotboll. Det är det viktigaste.
När jag tänker på ungdomsfotbollen så tycker jag först och främst att det inte bara handlar om fotboll utan att man som ledare är med och fostrar framtida samhällsmedborgare.
Seniorfotbollen kräver ett annat ledarskap och det är mycket mer fotboll om du förstår vad jag menar.

Du lämnar AIK efter 10 år och går vidare. Du lämnar många vänner, hur känns det?

-Självklart var det jobbigt, allt gick fort, ingen trodde att jag skulle lämna, eller rättare sagt inte jag. AIK gjorde en omorganisation och det är tråkigt att jag inte fick plats i den nya organisationen. Jag kommer sakna mina tränarkollegor, det är jättetråkigt att behöva lämna dem. Det som jag är mest ledsen över är hur allt avslutades, det blev inte bra.

Du hade många olika uppdrag i AIK. Kan du berätta om de olika uppdragen?

-Haha ja det har varit många olika uppdrag under åren. Jag började träna P96 och P97 och 2009 tog jag steget upp till akademin när jag fick vara ass tränare till Tobias Ackerman i P98A/P99A. Lite senare fick jag jobba med P98U. Jag har haft skolpass i Solna Gymnasium (NIU), knatteverksamhet (P05, P06, P07) och samtidigt fick jag ett stort ansvar i herrlaget med att ta hand om de afrikanska spelarna. Då fick jag för första gången höra att ” i AIK vi jobbar inte deltid, eller heltid, vi jobbar alltid”. Det tog jag med mig till akademin även i min roll som ungdomstränare. 2013 fick jag ansvar för P05 akademin och samtidigt blev jag videoanalytiker för de yngsta akademilagen. Säsongen 2016 blev jag huvudtränare för P03 akademin. Jag har även varit ansvarig för Rinkebys fotbollskvällar i 7 år.

Vad är ditt bästa minne från tiden i AIK?

-Jag har många fantastiska minnen, jag har fått påverka många ungdomar båda på och utanför plan. Jag blev omedvetet bryggan mellan linje blå och AIK. Tiden med de afrikanska spelarna i herrlaget Kvame Karikari, Moro, Atakora, Crespo, Bangura, Ofori mfl.
Min första radiointervju på svenska var med Radioråsunda. Att få träna Sveriges bästa P03:or.
Jag vill också lyfta all kärlek, respekt och hälsningar jag fick på sociala medier efter att jag lämnade AIK. Jag har fått uppleva mycket kärlek, glädje, diskussioner och skratt under årens gång, jag älskar AIK!

Bepro_becomepro är ett projekt du kommer arbeta med. Kan du berätta lite mer om det?

-Bepro_becomepro är ett fantastiskt projekt. Det hela började med att jag och min kollega Abdi följde AIK:s akademi, AIK U17/U19 och A-laget under 5 - 6 års tid. Vi var på extremt många träningar och matcher. Vi hade många bra diskussioner om vad som krävs för att nå A-laget. Vi ville förstå och hitta nyckeln till vilka egenskaper en U17/U19 spelare behöver ha och utveckla. Det ska inte bara vara nog att träna med A-laget utan också kunna vara tillräcklig bra för att göra en skillnad.
När vi kände att vi hittat det så utvecklade vi ett koncept som då fick namnet Be a pro - Become a pro. Det som varit extra kul är att se att det verkligen givet resultat till spelare som arbetat med oss. Nu när jag lämnade AIK fick jag chansen att ta en större roll i projektet vilket jag nu gjort.

Vad är dina planer för framtiden?

-Jag drömmer alltid stort. Först och främst vill jag dock göra ett kanonjobb med Nebojsa N. och Vasalund. Målet är att i framtiden få träna ett lag i allsvenskan eller på högre nivå.

Dela gärna denna artikel med dina vänner