Namn: Maria Lindgren
Född: 2001
Familj: Mamma Karin, pappa Tomas och storebror David
Bor: Västerås

Vi har fått intervjua Maria Lindgren som spelar med killar i hennes ålder. Hon berättar varför hon spelar med killar istället för tjejer och även vad hennes målsättningar är för 2018.

Vem är Maria?

-Oj, jag är en snart 17-årig tjej som verkligen brinner för fotboll, det är verkligen det roligaste jag vet. Utöver det åker jag även snowboard så fort jag får chansen och älskar såklart att spendera tid med mina kompisar.

Hur började du med fotbollen?

-Jag började spela fotboll när jag var 9 år efter att jag spelat mycket i skolan och med min bror och pappa. Det var det en tjej i min klass som tyckte att jag skulle komma och testa i hennes lag och se om jag tyckte det var kul. Det var extremt roligt så jag har bara fortsatt efter det.

Vilket lag och och vilken position spelar du på?

-Jag spelar i IK Oden och är centralmittfältare samt forward men har spelat på det flesta positioner sen jag började spela. Jag började först som målvakt och sedan som back för att på senare tid jobba mig upp på planen genom åren.

Du spelar med killar, hur kommer det sig?

-Yes, jag började väldigt nyligen att spela med ett pojklag efter att ha spelat med tjejer under tidigare år. Jag valde att testa spela med killar när jag var på Chelsea FC:s Football camp i somras och endast spelade med killar. Det var bland de roligaste två veckorna i mitt liv. Jag har aldrig utvecklats så mycket som jag gjorde under de två veckorna. Jag insåg även under de två veckorna att de saker jag behöver utveckla som mest, vilket är snabbhet, styrka och att släppa bollen snabbare. Det är något jag tränar med automatik när jag spelar med killar eftersom dem är snabbare och starkare än mig.

När du kontaktade tränarna i IK Oden och berättade att du var en tjej som ville spela med dem, hur var responsen?

-Tränarna i IK Oden har varit fantastiska som varmt välkomnande mig att komma och testa. De tyckte inte att jag var en tjej spelade någon som helst skillnad. De tittade på fotbollsspelaren.

Vad är skillnaderna med att spela med killar jämfört med tjejer?

-Jag känner att jag har en högre press på mig nu och får absolut inte missa den där passningen eller mottagningen eftersom jag då missar en meter eller två och inte kommer hinna vinna tillbaka bollen. Jag ser dock detta som en positiv sak då det ställer högre krav på mig själv på ett bra sätt. Jag ser det som ett sätt jag kan utvecklas på. Jag har dock som sagt bara spelat med laget en kort period så jag har inte märkt några större skillnader annat än det.

Har du fått höra några kommentarer från motståndarna på plan?

-Ingenting ännu då jag bara spelat några matcher med laget och då fick jag inget annat än positiva kommentarer efter matcherna av motståndarnas tränare. Jag kan tänka mig att det säkert kommer vara någon som slänger ut sig något fullt vid något tillfälle ifall de skulle bli sura över något. Jag tror faktiskt inte att jag kommer bry mig jättemycket om det då jag även är fotbollsdomare. Att arga föräldrar har skrikigt något under matcher har ju hänt förr och då har det inte rört mig särskilt mycket.

Vad är din målsättning med fotbollen?

-Jag vill hålla på med fotbollen så länge som möjligt eftersom det är såpass roligt. För ett tag sen hade vi en föreläsning i skolan där en kille berättade om möjligheten att spela fotboll på collage i USA efter gymnasiet. Jag går fortfarande bara första året på gymnasiet så det är en bit kvar men just nu är det mitt mål då det verkar så himla kul och intressant! Ett sätt att kombinera studier med fotbollen helt enkelt.

Dela gärna denna artikel med dina vänner