Snart börjar VM-festen!

Torsdag den 14 juni börjar fotbolls-VM. Av en ren slump (?) infaller det med min första semesterdag. Fotbollslivet.se:s grundare och min gode vän Tanne Nelson har bett mig vara gästkrönikör och gett mig fria tyglar att skriva om vad jag vill. Ett villkor är att det inte är så mycket om sånt du läser om i andra medier, alltså långa matchanalyser som bekräftar eller motsäger det du själv sett och tycker. Med snart 25-års erfarenhet som heltidsanställd inom fotbollen och alltid med en egen syn på saker och ting räds jag inte att ha åsikter och vinkla det på mitt sätt.

Ni som läser får gärna käfta emot, komma med egna åsikter eller ideér på sånt ni tycker vi ska ta upp här. Det enda vi försöker ha som grundregel är att hålla diskussioner ”ovanför vattenytan" och undvika personpåhopp. Ser verkligen fram emot att vrida och vända på detta VM på mitt sätt.

Har ägnat några timmar åt att gå igenom lagens trupper och analyserat vad jag tror om detta VM. Det är alltid kul att sia om framtiden, speciellt om man hamnar rätt och kan visa hur oerhört skicklig man är. Inte lika kul att bli trakasserad om man har otur i sitt tänk, men det får man ta…. Därför sticker jag ut hakan redan nu med några påståenden. Har dock inte analyserat slutspelsträdet ännu så det finns risk att vissa lag kan slå ut varandra på vägen.

Min spåkula säger att ….
-Frankrike vinner VM-finalen mot Belgien.
-Brasilien, Spanien, Tyskland gör upp om övriga två semifinalplatser. Således blir det inga dunderskrällar som Costa Rica för fyra år sedan.
-Argentina, Kroatien, Uruguay spelar också kvartsfinal, men där tar det stopp.
-Skrällvarning på de lag från Grupp H (Polen, Senegal, Colombia, Japan) som går vidare. Svårt att säga vilka två det blir men troligen inte Japan. Portugal, Schweiz och England är också luringar som bubblar om en kvartsfinalplats.
-Afrikanska lagen ser oväntat svaga ut. Senegal är undantaget. Egypten kanske möjligen kan lyckas om Salah levererar på sitt maximum, att tänka på är att han har sämre spelare omkring sig än i Liverpool.
-Panama (55) är sämsta laget i VM, FIFA:s ranking säger Saudiarabien (67:a) och Ryssland (70) men det tycker inte jag. Förutom Ryssland (70) är Serbien (34) och Sverige (24) sämst rankade av Europa-lagen.
-Sverige går möjligen vidare från gruppen, som max går vi till åttondelsfinal där Brasilien troligen väntar… Mexico/Sydkorea skrämmer inte så mycket.
-Om nu Forsberg är vår största stjärna, vem är vår näst största? Min spåkula hade svårt att svara på den frågan, speciellt om man tittar på klubbtillhörighet också…
-Det är ganska lätt att ta ut ETT lag per grupp som går vidare (utom grupp A och H), men vilket lag som följer med som andralag är betydligt svårare att förutse. Där kan det finnas en del skrällvarningar.
-Vi går definitivt mot en målsnål förstarunda i VM, troligen ett målsnålt VM även totalt. Grupp C undantag…
-Grupp C kommer vara den grupp med den mest offensiva och attraktiva fotbollen med flest antal mål (Frankrike, Peru, Danmark, Australien)
-Mbappé (Frankrike), Falcao (Colombia), Kane (England), Cavani (Uruguay), Agüero (Argentina), Lukaku (Belgien) och Neymar (Brasilien) gör upp om skytteligavinsten men ingen gör mer än fyra mål. Ronaldo/Messi kommer vara extremt bevakade och har sämre omgivning än i klubblagen.
-Ronaldo/Messi gör sina sista landslagsframträdanden…..? Vilka tar över tronen? Belgarna De Bruine/Hazard, Fransmännen Griezmann/Pogba/Mbappé, Brasiliens Neymar, Spaniens Isco eller Egyptens Salah? Många som ligger och bubblar… Nu har de chansen att visa framfötterna.
-Det kommer att bli få mål på fasta situationer i VM, speciellt hörnor samt frisparkar som skjuts direkt mot mål. Straffar och Frisparkar som lyfts in är möjligen undantag.
-Den nya VM-bollen vobblar mycket. Vem vinner på det? Många skulle svara utespelarna, men det kräver också en speciell bollträff. Kan bli många avslut utanför/över mål.
-Videogranskningen (VAR) kommer att skapa debatter, men ger domarna fördel i jakten på filmare och fuskare.
-Fotboll är ju bara en lek och det vore kanske bäst att inte räkna resultat och tabeller ….(ironi).

Återkommer i kommande krönika med en del motiveringar till hur jag tänkte när jag blickade in i spåkulan.
Exempelvis varför jag tror det blir ett målsnålt VM och färre mål på fasta situationer.

Avslutar med ett par VM-skämt:
-Vilket land är mest skrämmande i VM ?
-Rys-land

Vet du vilka spelare man bäst lånar ut pengar till i VM?
- Japanerna, dom betalar alltid i Yen

Dela gärna denna artikel med dina vänner