VM-Krönika av Roger Wikström

-Jag vill ha fel….
Jag är ofta pessimist innan matcher och tippar ofta mot de lag jag håller på med hjärtat. Kanske mest för att man slipper bli jättebesviken om favoritlaget förlorar och man kan trösta sig med att istället haft rätt i sin profetia. Det gör ju också att det finns tillfällen då man faktiskt vill ha fel i det man skriver…. Så denna krönika hoppas jag till stora delar blir den sämsta som någonsin skrivits när vi blickar tillbaka efter att guldmedaljerna fördelats i Ryssland. Här är några faktorer som jag tror mig få rätt i men hoppas är helt galet:

Bussparkering och målsnålt

-Så gott som alla lag har kommit långt i att ställa upp och försvara sig strukturerat och välorganiserat. Taktiskt drillade i kombination med att det är viktigare att få med sig en poäng än att chansa på tre poäng och riskera noll så kommer det finnas ett defensivt grundtänk hos många lag. Speciellt kommer det märkas i omgång 1 och 2. I tredje rundan kan vissa lag tvingas framåt för att kunna gå vidare. Dessutom håller många målvakter hög klass även i de på pappret sämre lagen.

Sverige floppar

-Du kan trimma en gammal folkvagnsbubbla men den slår knappast en Ferrari i alla fall. Sveriges grundmaterial är inte tillräckligt bra. Jag gillar "laget före jaget”-tänket och att kollektivet är viktigt. Men du måste också ha spelare som kan göra saker själva och lirka upp ett försvar. Jag ser inte heller att vi har spelarna som ska blomma ut likt Brolin, Dahlin, Andersson gjorde –94. Ska Toivonen få en Lidners-knäpp? Vem ska spela fram Bergh? Vi hade nog behövt en riktig speedkula längst fram att kunna kontra på, men det har vi inte. Vi har inte heller ett grymt huvudspel eller den mäktiga frisparksfoten. Det som möjligen talar för Sverige är att Tyskland visar dunkel form och att Sydkorea och Mexikos trupper inte skrämmer så värst mycket. Vi måste dock vinna en match och jag vet inte hur vi ska göra det om vi inte gör mål…

Domare, Regler och VAR

-Om domaren följer regelboken fullt ut kommer vi få se en massa straffar efter hörnor tills dess spelarna lärt sig hantera detta. Men det kommer inte att ske såvida inte FIFA uppmuntrar alla domare att ha extra koll på fasthållningar, tröjdragningar och stängningar.

VAR-systemet med videogranskning är ett steg mot att få slut på filmandet vilket kan bli bra, men det hade räckt långt att bara blåsa för situationer utan att forwards måste ramla först. Det är oerhört sällan någon får frispark om man inte ramlar eller "lägger sig". VAR kan också skapa kaos med sena beslut och ändrade domslut.

Fotboll är nog den enda sport i världen vars regler är tillåtande av maskning, destruktivt och passivt spel. Jag har skrivit om detta i en tidigare krönika hos ”Fotbollslivet.se”. De mest revolutionerande ändringarna sista åren är att domaren fått en sprayburk och att man inte måste spela bollen framåt på avspark.

I fotboll kan du också räknas som bollhållare utan att ha nuddat bollen vilket gör att det är ok att hindra motståndare från att nå en boll som är på väg att rulla ut över linjen. Vänd på den regeln så det vore ett krav att du måste röra bollen för att vara bollförare annars blir det obstruktion om du hindrar motståndaren…. Byten som tar tid, tvivelaktiga hands-regeln, stopptid som ingen riktigt vet hur länge den varar m.m. Det finns en hel del att skruva på för att göra fotbollen mer attraktiv.

Åh vad fel jag vill ha i allt detta!

-Som sagt var så vill jag att inget av ovan nämnda stämmer, men hjärnan skriver denna text, inte hjärtat…. Jag önskar se lag som Belgien, Frankrike och Brasilien visar vägen med sin offensiv. Låt lirare som De Bruyne, Hazard, Neymar, Mbappé och Griezmann m.fl. få möjlighet att glänsa. Marcus Bergh får gärna vinna skytteligan och Sverige hela VM. Låt VAR bli den positiva överraskningen som ger domaren fördel mot fuskande spelare. Hoppas hoppas hoppas som sagt att jag har haft FEL FEL FEL i allt annat jag skrivit.

Dagens skämt:

-Vad blir det om två Kroater flyttar isär?
-Särbo-kroater

Tyvärr inget skämt:

-Per Gessles flopp till VM-låt: ”Bäst när det gäller”. Gällde tydligen inte Gessle själv när han skrev låten…
Hoppas den kan växa under VM och att Sverige spelar bättre än vad låten är.
Man fick ju ganska höga förhoppningar när man hörde att Gessle skulle skriva den…

Dela gärna denna artikel med dina vänner