Utan att analysera varje enskild match av lördagens fyra kommer några reflektioner i alla fall..

Hörnor

68 hörnor hittills i VM. Endast en mål direkt i samband med hörna när Kroatien gjorde mål mot Nigeria.

Äntligen blåstes det, i samma match för övrigt, också en straff i samband med hörna efter en tydlig brottningsmatch, men det borde blåsas oftare till offensiva lagets fördel.

Man kan, trots att så få mål görs på hörna, också konstatera att hörnstatistiken generellt har speglat vilket lag som vinner matchen. I 5 av 8 matcher har det stämt hittills, men då har två matcher slutat oavgjort. Det stora undantaget som bekräftar regeln är Argentina-Island där Argentina vann med 10-2 i hörnor men det slutade 1-1 i matchen…samt Iran som vann matchen mot Marocko med 1-0 trots förlust på hörnor med 5-2.

Ryssland - Saudiarabien: 6-2
Uruguay - Egypten: 5-0
Marocko - Iran: 5-2
Portugal - Spanien: 4-5
Frankrike - Australien: 5-1
Argentina - Island: 10-2
Peru - Danmark: 3-7
Kroatien - Nigeria: 6-5

Teknikens frammarsch

Videogranskningssystemet sattes verkligen på prov under lördagen både vad gäller straffar och mål. Det tråkiga är att vi inte får så mycket att diskutera om det var rätt eller fel beslut, samtidigt skönt att det skipas rättvisa och domaren slipper bli hängd i efterhand. Jag väntar fortfarande på den svåra situationen där du både kan och inte kan blåsa straff. Hittills har bilderna visat tydligt och gett domaren möjlighet till rätt domslut. Dessutom har det gått förhållandevis fort att få fram rätt beslut. Tycker generellt att filmandet minskat också, vet inte om det beror på VAR, men visst borde det minska vitsen med att filma? Tyvärr gäller det inte när försvarare ramlar enkelt och anfallen förstörs med att de får frispark.

Störande moment

-Jag klockade inte Australiens byte vid 1-1 läge mot Frankrike, men uppåt 40 sekunder skulle jag tro att det tog. När de låg under med 1-2 tog det 13 sekunder… Låt fjärdedomaren sköta bytena och sluta stoppa spel för detta! Jag kan inte förstå varför det ska vara ok att dra ner på tempot och förstöra en match med hundratals miljoner åskådare där de allra flesta vill se action och inte maskande av tid.

-Ramlar du som försvarare så får du frispark… Snälla sluta blås så lätt till försvararnas fördel.

-Varför varnas inte spelare som fått frispark emot sig när de går fram och tar upp bollen med händerna för att fördröja igångsättandet av frisparken?

-Hanna Marklund

Dagens skämt

– Du är en sjuk och konstig jäkel. Här står jag och kallar dig för hjärndöda rikspajas, stendumma blinda ärkefån, lobotomerade dumäckel, och glosögda förvirrade byfåne. Och du står bara och flinar?!
– Ja, jag tränar för att bli fotbollsdomare.

Dela gärna denna artikel med dina vänner