Så har alla lag spelat två rundor av VM 2018 och några lag är redan klara för 8-delsfinal och vissa kan inte ta sig vidare. Här kommer några reflektioner jag gjort efter inledningen av VM.

Durmaz vs Granqvist

-Minns ni fotbolls-EM för två år sedan? 0-0 mot Italien, 3 minuter kvar och Granqvist halkar. Oavgjort hade räckt för att ta oss vidare. Den svenska supporten ”Mackan” blir intervjuad i TV4 (se https://www.youtube.com/watch?v=Axe1Kc-Qaag) och kritiserar Hamrén för att gjort felaktigt byte och Granqvist för att han halkade. Den kritiken var det värsta ”Granen” fick utstå officiellt. Inget rasistiskt, inget hot mot familjen eller liknande vidriga påhopp Durmaz fått, i alla fall inte vad vi vet om. Då var den ”halkningen" ändå direkt avgörande för att vi blev utslagna… Skillnaden var att han halkade istället för missade en tackling. ”Granen” blev istället lagkapten efter det mästerskapet. Vi är inte utslagna ur VM ännu och vi svenskar har visat vart vi är på väg i vår människosyn något som också avspeglar sig politiskt i landet. Jag skäms verkligen för många svenskars beteende i samband med detta. Hur lågt många kan sjunka i sin besvikelse. Jag hoppas verkligen Sverige tar sig vidare (även om jag inte tror på det) och Durmaz avgör matchen mot Mexiko.

Mest imponerande

-Kroatien och Belgien är väl de två lag som hittills visat mest och bäst. England och Ryssland bubblar strax bakom. Visst har dom två gjort det bra men motståndet har inte varit det vassaste. Hur bra är dom egentligen? Frankrike har full pott men inte imponerat, ännu. Men jag tror dom kommer växa allt eftersom och ännu kan jag hålla fast vid att Frankrike vinner VM-finalen mot Belgien. Colombia imponerade stort mot Polen igår och kan gå långt om dom fortsätter så. Brasilien och Spanien kan också mer än de visat men gjort det bra än så länge. Många som gör upp om Guldet i år!!
Positivt också att vi inte har sett någon 0-0 match ännu och ”bara” två röda kort. Visst var det ganska målsnålt under några dagar men nu verkar det tagit fart.

Minst imponerande

-Argentina! Ett lag med så mycket talang och kunskap men dom verkar helt radiostyrda. Saknar fantasi och improvisationsmöjligheter. Messi, var är du? En av de mest gudabenådade spelare vi haft någonsin på denna jord…

Vuvuzelor

-Hämtade upp detta från Wikipedia gällande vuvuzelan …."Internationella fotbollsförbundet, FIFA, beslutade efter VM 2010 att tillåta vuvuzelor som är kortare än en meter. Bland annat FIFA-presidenten Sepp Blatter var emot att förbjuda vuvuzelan med orden ”Vi ska inte försöka europisera ett afrikanskt fotbolls-VM". Flera spelare och ledare uttalade sig negativt till vuvuzelan".

Jag tycker det är ett otyg som inte borde få finnas. Det är förbjudet på Champions League finalen, på de flesta håll i USA och England t.o.m. förbjudet på vissa håll i Afrika. Snälla bespara oss detta oljud.

Det jag retar mig mest på

-Förutom oljudet från vuvuzelan så finns det några domar- och regelfrågor jag retar mig på konstant. Generellt ska sägas att domarna har varit jättebra och VAR har bidragit till att filmandet minskat drastiskt. Dock finns det en del kvar att önska.

1.Blåsandet till försvararnas fördel. Så fort en försvarare kommer in framför en forward i motståndarlaget blir det frispark. Dom stannar upp någon hundradel och faller sedan lätt. Svår regel att förändra. Konsekvenserna kan också bli stora och domaren hamnar i blåsväder för att han inte blåste, men visst är det tråkigt att se och många frisparkar allt för enkla.

2. Hur kan det vara ok att tjafsa med domare i ett par minuter efter en dömd straff, där syftet egentligen är att få straffskytten ur balans. Om man så England – Panama så är det för mig obegripligt att man inte delar ut fler varningar för detta. Man skulle också kunna ge domaren en frizon inuti halvcirkeln vid straffområdet (likt ishockeyn där domaren har en frizon vid speakerbåset). Automatiskt gult kort om man går in i det området.

3. Överdrivet målfirande. Självklart ska man få vara glad när man gör mål i VM men man håller ut på firandet för länge med syfte att motståndarlaget inte ska komma igång så snabbt som de önskar. Kanske ska man börja blicka mot handbollen där man efter insläppt mål kan starta spelet innan motståndarna är på egen planhalva…

4. Tilläggstid. Varför vet bara en person om hur länge matchen kommer spelas? Hur kunde domaren ex. hitta 5 tilläggsminuter i Sverigematchen? Vid längre avbrott i spelet borde matchtiden kunna stoppas, precis som i handbollen. Då behöver vi ingen tilläggstid…

5. En spelare får frispark emot sig men tillåts ta upp bollen med händerna och gå iväg med den eller peta bort den några meter enbart för att fördriva tiden så dennes lag hinner positionera sig. Det kan inte vara rätt!

6. Visst har man blåst straff ett par gånger för fasthållningar i samband med hörnor, men man borde kunna blåsa oftare eller varna spelarna innan hörnan slagits istället för det eviga snacket som fördröjer hörnor med 10-talet sekunder. Bandy-hörnor kanske vore något att blicka mot där försvararna måste börja på mållinjen? Eller att alla måste ha händerna på ryggen tills bollen slagits till.

En undran är hur fotbollen skulle se ut om man inte fick passa tillbaka bollen till egen planhalva när man passerat mittlinjen? Skulle vilja få bort det tråkiga rullandet i backlinjen…

Dagens ”skämt"

-Sorry, men det måste bli ni svenskar som inte kan hålla isär en svag fotbollsprestation med en människas bakgrund och etnicitet. Ni är för mig ett stort skämt!!

Dela gärna denna artikel med dina vänner