Sista dansen återstår – det blir en Can Can

-Söndagen den 15 juli 2018 lyfter Hugo Lloris VM-pokalen. Jag har sagt det från början, men trodde då att Belgien skulle stå på andra sidan, inte Kroatien. Tillsammans med Belgien var Kroatien det lag som imponerade mest i gruppspelet. De gick utan poängförlust mot Argentina, Nigeria och Island. Svårspelad grupp och jag trodde att de toppat formen lite för tidigt. Straffsegrar mot Danmark och Ryssland och därefter segern mot England i semifinalen. Hatten av för de röd-vitrutiga laget, men nu tar resan slut….

-Frankrikes offensiv och hastighet fäller avgörandet. "Les Bleus” har så många matchvinnare och kan avgöra på så många olika sätt. Speed (Mbappé, Dembele och Griezmann), fasta situationer (både frisparkar med Griezmann och Pogba, men också hörnor med huvudspelare som Varanne, Pogba, Umtiti och Giroud) känns som mest troliga sätt de kommer avgöra på, men det kan vara inlägg till Giroud eller distansskott av Griezmann eller Pogba också. Möjligen har dom sett något förvirrade ut i eget straffområde ibland, annars har de varit väldigt solida under hela VM, även om de inte glänste i gruppspelet. Jag tror också att Frankrike lärt sig mycket av finalförlusten i EM på hemmaplan för två år sedan.

-Intressant match i matchen mellan Kanté och Modric. Dessa två är mina kandidater till årets MVP. Kanté gör alla andra bra i Frankrike. Jobbar stenhårt, alltid rätt i position, alltid spelbar och slår inga felpass. Tillsammans med Pogba ger dem en defensiv trygghet för övriga att våga trycka på när man väl bestämmer sig för att anfalla. Jag tycker f.ö. att Pogba utvecklat sitt lagspel i detta VM och inte varit den egoist jag tidigare sett honom som. Kroatien är beroende av att Modric blir involverad i anfallsspelet. Visst kan spelare som Rakitic och Perisic hitta på saker men det känns som Frankrike är numret större på fler platser i laget.

-Frankrike har bara 5 spelare födda på 80-talet i truppen och ingen i startelvan är äldre än 31 år (Lloris, Matuidi, Giroud) så även framtiden ser ut att tillhöra Frankrike. England har också en väldigt ung trupp och kommer bli ännu bättre till EM om två år.

-Efter semifinalerna kunde vi också konstatera att 4-backslinjen vann mot 3-backslinjen. Belgien/England är de enda lag som tog sig till slutspel med en 3-backslinjen. Det räckte till semifinal för båda lagen men där tog det som bekant stopp.

-Sällan eller aldrig har vi sett så få offsider och röda kort som i detta VM. Vi får backa 32 år (1986) för att vara likvärdiga i antalet utvisningar. Däremot har det varit rekordartat i antal straffar och även gjorda mål hamnar högt på listan. Hur mycket VAR har spelat in på dess siffror är svårt att säga, men visst har några straffar kommit med hjälp av videogranskning, speciellt i gruppspelet. Från kvartsfinalerna och framåt har vi knappt sett skymten av VAR och det var väl det som var förhoppningen innan VM. Jag tycker ändå det varit positivt med videogranskningen. Filmningarna har minskat, felaktiga domslut som leder till mål har minskat och jag fortsätter tjata om att jag hade önskat att man använt VAR ännu mer i kampen på det överdrivna skådespeleriet i samband med frisparkar, lex. Neymar och Suarez i första hand. VAR har också hjälp till att få bort de värsta fasthållningarna på fasta situationer vilket gett oss fler mål på fasta situationer, inte minst hörnor.

-Det sköna med att VM tar slut är att slippa höra Hanna Marklund som bisittare. Jag ser inte storheten i att ha henne där…. Det måste finnas bättre.

-Sämst av alla måste ändå Nicola Kalinic må. Hemskickad för sitt ego att inte vilja bli inbytt i matchen mot Nigeria med 5 min kvar…. Undrar om han lärt sig något?

Dela gärna denna artikel med dina vänner