Namn: Joakim Hall
Ålder: 42 år
Familj: Albin 15 år
Bor: Aspudden

Fotbollslivet.se har fått träffa fotografen Joakim Hall som berättar varför han fotograferar och hur han började att fotografera. Vi får även en inblick på hur en matchdag kan se ut för honom.

När började du att fotografera i fotbollssammanhang?

- Oj, åren går så fort. Men jag vet att jag fotograferade sista året på Råsunda, alltså säsongen 2012. Så mycket minns jag i alla fall, men jag fotade AIK-träningar på Karlberg och Skytteholm en tid innan jag vågade fråga AIK om lov att få fota på Råsunda.

Varför började du fotografera fotbollsmatcher?

- Som jag nämnde så började det hela på AIK:s träningar. Jag jobbade tidigare som webbredaktör på sajterna Sportal och Nyheter24 där jag skrev sportnyheter. Jag slutade dock med det, men fick något år senare förfrågan om jag ville blogga om AIK. Jag hann tänka ”Oj shit, jag har inte läst en blogg i hela mitt liv”, men eftersom jag alltid gillat att skriva och älskar AIK så tog jag på mig uppgiften. Jag jobbade deltid som lärarvikarie då, och det var en välbehövlig extrainkomst även om det sett till alla timmar jag la ner inte var någon förmögenhet jag fick. Efter en tid ville folk se fler bilder från träningar så jag köpte en digitalkamera. Sedan blev det en enkel systemkamera, sedan en till... Nu är jag inne på min fjärde och femte systemkamera. Två riktigt bra pjäser som jag använder mig av.

Hur ser din dag ut när det är dags för dig att fotografera på en match? 

- Det beror ju lite på. Ibland är det vardagar och då kanske man får stressa från jobbet. Men en ledig dag så åker jag hemifrån Aspudden rätt tidigt. Jag gillar att morsa på folk, kanske tar en sväng förbi AIK-shoppen och ibland tittar jag förbi kansliet. Men oftast blir det bara till mediarummet på Friends Arena. Är ofta där en eller en och en halv timme innan avspark. Då hinner jag fika i lugn och ro, försöka ställa in kamerorna ute vid planen och morsa på vaktmästare, funktionärer, andra fotografer, journalister och supportrar.

Vad behöver du ha med dig när du ska fotografera på en match?

- Min kameraväska med kameror, stativ och objektiv. Det är ungefär det och mobilen får jag väl räkna in eftersom jag alltid filmar något eller några klipp på klacken och lägger ut på Youtube och Instagram.

All utrustning som du fotograferar med som kamera, stativ, objektiv och annat dylikt måste kostat några kronor. Hur mycket skulle du säga att du lagt ut på kamera + övrigt material?

- Oj, mina två kameror i dag har gått på drygt 90 000 kronor men jag kommer lätt över 100-strecket om jag tar med mina tidigare kameror. Då har jag ändå köpt den ena kameran begagnad. När det gäller objektiven har jag lagt ut ungefär lika mycket, runt 90 000 kronor. Hiskeliga pengar men så är det jäkligt kul att fotografera också.

Dela gärna denna artikel med dina vänner