Namn: Jonah Mukada
Ålder: 30 år
Familj: Sambon Disa
Bor: Visättra

Fotbollslivet.se har fått träffa Jonah Mukada som är huvudtränare för IFK Tumba som spelar i div 5 samt som han är ansvarig för deras integrationsprojekt Tumba United. Jonah berättar om hans främsta egenskaper som ledare samt hur de arbetar med deras integrationsprojekt.

Kan du berätta vem Jonah Mukada är?

- Jag är 30 år och kommer ursprungligen från Uganda. Jag bor tillsammans med min Sambo i Visättra och arbetar civilt som resurs på Visättraskolan och har gjort det de senaste åren.

Hur startade din tränarkarriär?

- Jag fick möjligheten att arbeta som ledare på fotbollscamper under sommrarna redan i ung ålder. Det var ett sätt för mig att tjäna lite pengar under sommaren samtidigt som jag hade roligt. Under dessa camper så väcktes även ett intresse för mig att leda andra och jag tog sedan ett riktigt tränaruppdrag, vilket var Huddinges P99 och dess utvecklingslag.

Varför valde du att bli tränare?

- Jag tycker det är roligt och utmanande att leda andra människor till ett gemensamt mål. Att få skapa en gruppdynamik och att ha en god relation till alla spelare. Sen har jag alltid haft ett intresse för det taktiska med fotbollen då jag är en stor fotbollsfantast där FC Barcelona är mitt favoritlag.

Har du någon/några förebilder som du tagit efter?

-Jag har haft turen att ha jobbat nära eller spelat för duktiga tränare som Roger Sandberg, Roger Franzén, tränare som senare haft allsvenska uppdrag. De här tränarna har i sin tur väckt mitt taktiska intresse samt gett mig verktyg gällande gruppdynamik, spelarförtroende och goda ledaregenskaper.
Min mentor nu är Novica Baic som tränar Tullinge TTP just nu, en taktiker som jag håller högt och har väldigt stor respekt för, han är en som alltid svarar när jag ringer.

Du jobbar för tillfället som A-lagstränare för IFK Tumbas herrlag?

- Det här är mitt första år som a-lagstränare och jag har som målsättning att lyfta upp IFK Tumba till Division 4. Detta behöver inte ske möjligtvis i år, men en fotbollsklubb som IFK Tumba borde hålla till mellan division 2-3. Vår målsättning i föreningen är att nå dit inom en snar framtid. Ett av mina ansvarsområden som tränare för IFK Tumba är också att scouta unga spelare i närområden som kan tillföra, samt vara aktiva i föreningen på längre sikt som tex, ledare, spelare, domare mm.

Kan du berätta mer om Tumba United?

- Integrationsprojekt Tumba United där föreningen jobbar med att erbjuda kostnadsfria fotbollspass för nyanlända samt fotbollsintresserade i vårt närområde Storvreten. Många områden i Sverige har fått ta emot många flyktingar och dessa människor har fått lämna sina länder och sin trygghet I livet. Att kunna erbjuda dessa människor en sysselsättning som de finner rolig är en självklarhet enligt mig. Jag är stolt över att IFK Tumba gör detta och att jag fått ta del och leda arbetet kring detta.

Vad utmärker dig som tränare?

- Jag sätter min prägel genom att alla mina träningar går ut på att vinna. Jag försöker skapa en vinnarmentalitet samtidigt som man ska växa av förluster och motgång. Min filosofi är att våga, våga lyssna in, våga ha tålamod och våga tro på sin idé även i motgång.
Att kunna läsa av gruppen, se behovet och att ha en bra balans i omklädningsrummet är också viktiga delar.

Vad är ditt bästa fotbollsminne?

- Mitt bästa fotbollsminne är varje måndag, onsdag och fredag på Storvretens IP. Då får jag hålla i träningar, jobba med Tumba United och coacha seriematcher. Det ultimata minnet för mig vore om vi lyckas vinna vår serie så vi kan spela i division 4 nästa år.

Vad ger fotbollen dig och varför är du aktiv inom fotbollen?

- Jag tycker om att jobba med människor, framförallt att utveckla unga spelare och sedan se dem flyga iväg till större äventyr. Sen tycker jag att uppdraget med IFK Tumba Fotboll ger mig en möjlighet till att bli en bättre människa och jag känner att jag utvecklas både som ledare och tränare. Jag är överraskad över att jag fått tränaruppdrag som är väldigt intressanta samtidigt som jag känner att jag borde få lite mer erfarenhet då jag anser att jag fortfarande har mycket att lära.

Dela gärna denna artikel med dina vänner