Namn: Farouk Nehdi
Ålder: 27 år
Familj: Mor, far och två yngre bröder
Bor: Visättra i Huddinge

Fotbollslivet.se har fått träffa och intervjua elitdomaren Farouk Nehdi. Han berättar om hur och varför han blev domare samt vem hans förebild är.

Hur började din domarkarriär?

-Det hela började redan vid 12 års ålder när jag själv var aktiv som fotbollsspelare. Jag hade själv inga tankar på att döma fotboll då, men det var morsan som tyckte att det var dags för mig att börja ta ansvar och tjäna egna pengar. Hon såg att andra ungdomar tog ansvar och hade kul genom dömandet och tog därför initiativet till att anmäla mig till min första kurs på förbundet i Stockholm.

Varför valde du att bli domare?

-Till en början var det bara för pengarnas skull. Tänk dig, som 13-årig kille, tjäna 2000kr i månaden och vara kung i orten. Det var en dröm. Så dömandet fortsatte som en sysselsättning och som en god inkomstkälla för att sedan utvecklas till att bli något helt annat. Detta blev sedan mitt liv, min passion, min glädje i kombination med träning och kost. Det har utvecklats till en livsstil.

Kan du livnära dig som domare?

-Absolut kan man livnära sig som domare. Vi har flera proffsdomare i Sverige som jobbar med detta och dömer både i Sverige men även Internationellt.

Vilken nivå dömer du på?

-Just nu blåser jag fotboll i Superettan som är Sveriges näst högsta serie. I kombination med detta är jag även fjärdedomare i Allsvenskan där jag fått förmånen att arbeta och lära mig av kollegor som tillhör bland de bättre i världen.

Hur blev du en elitdomare?

-Som domare får man gå utbildningar och kurser för att ha möjlighet att avancera uppåt. Vad gäller domarutbildningar, anses Sverige ha en utav världens bästa domarutbildningar. Sveriges stegutbildning består av fem steg där man får genomföra ett steg per år för att sedan avsluta stegutbildningen med uppdömningsmatcher. Dessa matcher är s.k. provmatcher där du får döma och visa upp dig för en före detta elitdomare/FIFA domare som nu valt att jobba med utveckling och utbildning.

Vad anser du är dina styrkor som domare?

-Som domare vet jag att man ofta pratar om känsla. Ofta får man höra att man som domare ska ha känsla. Jag köper det, samtidigt behöver man som domare dra en gräns.
Min främsta styrka är nog matchledning vilket är: Att som domare kunna ha en kommunikation med spelare, ledare och alla delaktiga i omgivningen. Att kunna förmedla beslut, sälja in och fortsätta vara respekterad oavsett om beslutet är för en eller går emot en.
Sedan har jag en passion för träning så min fysiska status idag är god. I dagens fotboll är det viktigt att vara i god form för att hänga med den fantastiska utveckling fotboll haft under de senare åren.

Vilka egenskaper behöver en bra domare besitta enligt dig?

-Det finns många olika egenskaper en bra domare ska ha men jag skulle säga att en bra domare behöver vara förberedd. Man behöver läsa av hur lagen spelar, vilka spelare som är med, om det finns orosmoment, om det finns en historia mellan lagen. Se till att vara förberedd inför matchen, dvs lämna minsta möjliga utrymme för slump.
-En annan viktig egenskap en bra domare ska ha är att vara mentalt stark. Att orka tänka, våga ta beslut och inte påverkas av sin omgivning.
En bra domare har dessutom förmågan att ha "känsla" som vi pratade om innan. Att ha ett sunt förnuft för sin omgivning. Att kunna vara medmänniska samtidigt som man är domare för rättvisans skull.

Har du/eller haft en domarförebild?

-Jag tror att oavsett vem du frågar, om det är mormor som nästan aldrig ser på fotboll eller om det är farfar som ser alla matcher dagligen, så får du nog svaret Pierluigi Collina. Jag tror nog att de flesta är bekanta med namnet, om inte, med ett porträtt på honom. Han är ett unikt ämne för sig, på alla sätt och detta har jag studerat i efterhand så svaret är Collina.
Men en domare som jag följer dagligen och som jag har nära kontakt med och som är min förebild idag är vår främste domare, Jonas Eriksson.
Även han har många styrkor som uppskattas runtom i världen vad gäller sitt sätt att hantera individer och fotboll i kombination.
Man kan lära sig mycket av varandra, absolut, men man får samtidigt inte glömma sin egen identitet. I slutet av dagen är det du som bestämmer hur bra din skörd blir under morgondagen.

Dela gärna denna artikel med dina vänner