Namn: Tobias Celedon
Ålder: 29 år
Familj: N/A
Bor: Järvastaden

Fotbollslivet har fått träffa Tobias Celedon som för närvarande är tränare för Vasalunds U19 och U21-lag. Tobbe berättar lite kort om hur han blev tränare och varför han valde att satsa på tränaryrket.

Du är aktiv som fotbollstränare i Vasalund för tillfället. Hur blev du fotbollstränare?

-Jag blev som många unga fotbollsspelare erbjuden att sommarjobba på fotbollsskolor när jag var 15-16 år gammal. Där hade jag förmånen en sommar att arbeta nära Martin Boman som väckte mitt intresse för tränarskapet. Han kom med nya idéer hur man kunde träna och jag såg snabbt hur spelarna förbättrades på kort tid. Den veckan med Martin sådde ett frö som fick ligga och gro i några år. När jag var 18 skadade jag mig under en match och kom inte riktigt tillbaka efter det utan satsade istället på en tränarkarriär.

Varför valde du att satsa på en tränarkarriär?

-Först och främst var det på grund av den skada jag ådrog mig när jag var 18. När jag sedan började träna lag ”på riktigt” insåg jag ganska snabbt att jag tyckte det var roligare än att spela själv, och jag insåg även att jag nog skulle ha en bättre chans att komma långt inom fotbollen som tränare än som spelare. Jag var i ärlighetens namn ganska medioker som spelare.

Vad har du för utbildningar?

-För närvarande har jag UEFA Avancerad för utespelare och Avancerad målvaktstränarutbildning.

Vilket var ditt första lag du hade?

-Jag började som "lärling" i Djurgården som målvaktstränare under en säsong när jag fortfarande spelade aktivt. Första riktiga uppdraget som det var fullt fokus på var Vasalunds P93:1 som assisterande och första uppdraget som ansvarig var Vasalunds P96:1.

Vilka föreningar har du jobbat i? 

-Jag har haft förmånen att jobba med fotboll på heltid under sex år i Vasalund. Först som ungdomsansvarig och sedan sista tiden som akademichef så all min tid har legat där utöver min första tid i Djurgården. Sedan har jag även jobbat åt Stockholms Fotbollsförbund som kursinstruktör och som distriktsförbundskapten för P00.

Hur var det att vara Akademichef?

-Att vara akademichef är främst administrativ tjänst. Det handlar om att skapa så bra förutsättningar som möjligt för föreningens lag, spelare och tränare att fortsätta utvecklas. En annan viktig del var att bestämma vilken riktning föreningens akademi skulle ta utbildningsmässigt och dessutom följa upp detta med ledarna.

Hur blev du distriktsförbundskapten?

-Det är en roll man söker till. Stockholm FF i detta fall lägger ut en annons när de söker DFK och sen söker man och får genomgå intervjuer.

Vilka åldrar har du jobbat med?

-Då jag jobbade med fotboll på heltid under några år fick jag testa på hela spannet, allt från knatteskola med 5-åringar upp till a-lag. De senaste åren har jag dock främst jobbat med Vasalunds äldre juniorlag (U19/U17) och det är nog den åldern jag trivs bäst med. Utöver att jag får jobba med fotboll på en hög nivå får jag även se ungdomar utvecklas och ta stora steg på det personliga planet.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en tränare enligt dig?

-Det blir väldigt abstrakt att säga vilka egenskaper tränaren bör besitta då det är en komplex fråga och helt beroende vilken nivå man är verksam inom. En seniortränare behöver inte besitta samma egenskaper som en ungdomstränare då de har olika agendor och målsättningar. Men rent generellt bör en tränare självklart besitta goda fotbollskunskaper, vara pedagogisk, ha ett gott ledarskap där alla blir sedda och känner att de utvecklas men det viktigaste oavsett nivå är ett brinnande engagemang för uppgiften.

Du lämnar Vasalunds IF efter säsongen, hur kommer framtiden se ut för dig?

-Det stämmer att jag lämnar Vasalund efter säsongen. Jag kom 2005 som spelare och varit kvar sedan dess. Det har varit 12 givande år men jag känner att jag vill fortsätta utvecklas och då är det dags att lämna. I dagsläget har jag inget klart men har fått lite initiala förfrågningar från olika klubbar.

Dela gärna denna artikel med dina vänner