Namn: Max Bergander
Ålder: 30 år
Familj: N/A
Bor: Stockholm

Fotbollslivet.se har fått intervjua Max Bergander som tillvardags är värdegrundsansvarig i AIK Fotboll. Max berättar om varför han tycker det är viktigt att jobba med värdegrundsfrågor och hur en arbetsdag kan se ut för honom.

Kan du berätta lite mer om vem Max Bergander är?

-Jag är en människa som brinner för allas lika värde och som vet att man genom att prata om vad vi människor behöver för att må bra och känna sig trygga skapar förutsättningar för att vi ska kunna lyckas på planen och utanför. Helt enkelt en person som brinner för människor.

Kan du berätta om din egen fotbollsbakgrund?

-Jag började spela som 9-åring i lilla Reymersholms IK på södermalm i Stockholm. Som 12-åring gick jag till Djurgården och som 13-åring bytte jag till Brommapojkarna. Samma år kom jag även med i stadslaget. Vid 15 års ålder började jag träna med BPs A-lag som då spelade i superettan och året efter debuterade jag i truppen mot IFK Norrköping hemma på Grimsta. Efter att jag fyllt 18 år blev jag utlånad till några olika klubbar innan jag hamnade i Vallentuna i div 2. Efter några turer så fick jag chansen att provspela med New York Red Bulls, en magisk upplevelse som inte ledde inte till något kontrakt men väl ett bevis för vilken nivå jag höll. Vid 23 års åldern hamnade jag i IK Frej i div 1 innan jag som 25-åring avslutade karriären. Jag började därefter att arbeta med människor och hur man skapar förutsättningar för dem att lyckas. Mående, beteende, kulturer och normer.

Vad har du för arbete idag?

-Idag är jag värdegrundsansvarig i AIK och det betyder att jag ser till att vår värdegrund inte stannar på ett papper, ett papper med massa fina ord, utan att vi verkligen lever efter det i vardagen. Jag utbildar alla våra 1500 spelare, 350 ledare varje år, i HUR vi ska leda, agera och vara för att vi tillsammans ska kunna skapa trygga miljöer. Alla ska tillåtas vara den de är och samtidigt ska vi även nå våra sportsliga mål.

Varför ville du arbeta med värdegrundsfrågor?

-För att jag anser att det är viktigt att jobba med hur vi är mot varandra, hur vi bemöter varandra. Det är en del av att skapa ett bättre samhälle och en bättre klubb. Vi kommer även på detta sätt att nå de sportsliga mål vi satt upp.

Vad kan både spelare, föräldrar och ledare göra för att skapa ett bättre klimat för alla kring idrotten?

-Börja prata med varandra om vad det är vi står för och hur vi vill att det ska vara. Därefter ska vi tillsammans hjälpa varandra, påminna varandra, så att vi förhåller oss till det vi kommit överens om. Men viktigast: Börja med dig själv och tänk på hur du pratar, hur du bemöter andra. Förändringen börjar med dig.
Vill även påpeka att det inte finns någon krock mellan att jobba med mänskliga värden och idrott, utan genom att jobba med värdegrund och värderingar så skapar du förutsättningarna för att utövandet, av fotbollen i detta fall, blir ännu bättre. Vi är människor som spelar fotboll, inte fotbollsspelare. Därför behöver vi prioritera och tänka på vad människan behöver för att må bra och lyckas.

Du är ute och föreläser en hel del för dina egna AIK-lag samt andra föreningar och olika förbund. Kan du berätta lite mer om det?

-Absolut! Det gäller ju att förklara HUR man jobbar med värdegrund, rent konkret. Att ta fram orden, meningarna eller vad det nu är, sen måste man ju arbeta med dessa frågor och det är ofta där det låser sig. Människor vill jobba med detta men vet inte hur och det är där jag kommer in.

Det är mycket prat om värdegrund efter #metoo och #timeout, vad är dina tankar kring det?

-Det är fantastiskt att denna rörelse synliggör de strukturella problem vi har. Att det lyfts upp på den nivå det ska vara. Jag menar, för mig och många andra är detta inte några nyheter, så här ser verkligheten ut! Nu går det inte att ducka för dessa frågor eller inse att detta inte är ett samhällsproblem. Detta ska tas tag i nu vilket det borde gjorts mycket tidigare på många håll men nu är det där. Alla ser, alla hör. Nu kan det bli en skillnad! Vilket är fantastiskt, och absolut nödvändigt.

Hur kan en vanlig dag för dig som värdegrundsansvarig i AIK se ut?

-Jag har inga vanliga dagar säger Max och skrattar. Det beror helt på vad som händer och vad som hänt. Vanligen är det mycket planering inför utbildningar och föreläsningar, men sedan händer saker, incidenter, och då blir det en direktreaktion från mig för att tillsammans med alla inblandade hitta en så bra lösning som möjligt. Mycket telefonsamtal från tränare som vill bolla idéer i sitt ledarskap. Mycket snack i telefon, så kan man sammanfatta det hela berättar Max skrattandes. Men dagarna skiljer sig enormt mycket åt.

Du måste när du föreläser men även under ditt jobb som värdegrundsansvarig i AIK stöta på motstånd från människor som inte förstår vad det är du gör, hur hanterar du det?

-Ja det gör jag. Helt klart. Jag går ju in och geggar och bryter isär strukturer, stereotyper och normer som ofta legat nära till hands för många under lång tid, så lång tid att det nästan blivit en del av inredningen i rummen de vistas i. Det är inte alla som älskar att jag kommer och ställer krav. Egentligen är det fullt rimliga krav, att alla ska vara lika mycket värda och att alla ska ha rätten att vara den de är, men det är faktiskt inte så att alla delar dem åsikterna. Oftast när jag möter motstånd så blir det en diskussion, som slutar med samförstånd, men sen ibland är det människor som inte är intresserade av att diskutera. De kommer med rena förtal och andra elakheter som ofta inte har med något att göra, annat än att försvåra mitt jobb. Det senare hanteras mer utav klubben och ibland de samhällsinstanser som ärendet kräver, men emotionellt är det olika. Men samtidigt är jag fast besluten att dessa frågor måste ta plats för att de är viktiga. I den frågan kommer jag aldrig vika mig!

Dela gärna denna artikel med dina vänner