Namn: Roger Wikström
Ålder: N/A
Familj: Sambo och två barn
Bor: Solna

Roger Wikström skriver ett inlägg där han undrar varför fotbollen är så konservativ. Han kommer även med tips och förslag på hur han tror vi kan förbättra dagens fotboll!

Efter snart 25 år som heltidsanställd inom fotbollen blir jag allt mer beklämd över vart vi är på väg, eller kanske än mer vart vi inte vill inom fotbollen. Som ”åsiktsmaskin” har jag har samlat ihop ett antal funderingar för att göra fotbollen mer attraktiv, släppa loss lirarna och ge åskådare mer valuta för pengarna. Vissa idéer mer genomförbara än andra…

Vi behöver börja på de stora arenorna med de stora spelarna och lagen för att ungdomarna ska göra likadant och ta efter, inte tvärt om. Här kommer bakgrund och tankar om möjliga förbättringar.

Det finns en hel del idéer att plocka från andra idrotter. I handbollen får man ex. inte passa hem bollen på egen planhalva när man passerat mittlinjen, man kan få passivitetsvarning eller bli avblåst om man spelar passivt för länge och vid längre spelstopp stannas matchklockan genom tecken från huvuddomaren. Alla i publiken vet således när matchen tar slut.

I hockeyn har man skärpt regler om hakning, diving (filmning) och man kan t.o.m. bli utvisad om man slår pucken över sargen. Allt för att ge spelet så mycket flyt som möjligt och ge lirarna utrymme att briljera.

Inga andra idrotter förutom fotbollen låter klockan rulla för att lag ska göra byten.

Minns också när jag såg Per Ledin få ett slagskott i ishockey på ett oskyddat ställe precis ovanför benskydden för ett par år sedan… Han hade så ont att han inte kunde åka av planen, då använder han klubban som en skidstav för att ta sig till båset. Ingen läkare på planen. Denne kommer möjligen in efter elaka huvudtacklingar eller en puck i ansiktet.

I basket och futsal har du ett begränsat antal sekunder att sätta igång spelet efter avblåsning.

I fotbollen gör vi….. ingenting. Jo, domaren har en sprejburk i bakfickan så vi har rätt avstånd till muren vid frisparkar. Vi har även infört tillsägelse vid en förseelse första 15-20 minuterna i en match istället för att varna spelare. Det är alltså olika regler i början på match mot slutet av match för liknande situationer.

Jag vet inte vad som gör mig mest irriterad av reglerna som tillåter maskning, spelförstörande moment och andra negativa ting inom fotbollen, eller fotbollsspelarna och ledarnas acceptans av de regler som finns och sättet de utnyttjas. Ja, det kan göra fruktansvärt ont i 20-30 sekunder, ibland längre vid en elak spark/stämpling men det är ju inte dödligt.

Tusentals människor på läktare och ofta miljontals tittare i TV-soffan blir bestulna på showen. Fans till det lag som leder hyllar dessa negativa handlingar medan de som ligger under blir frustrerade och irriterade på – domaren! Den stackaren som är den enda som försöker följa regelboken.

Jag beundrar de som är och vill bli domare idag. Tänk er att ha en domares arbetssituation på ert jobb i vardagen. Där alla runt omkring er skäller, gnäller, försöker fuska och vinna fördelar i varje situation, där man spelar ett skådespel för att sätta press på dig för att du i nästa läge ska ge dom en fördel, även om det kanske inte är rätt.

Fotbollen behöver en rejäl översyn av regler och den mentala inställningen hos spelare/ledare måste ändras. För att det sistnämnda ska ske behövs en viktig regel tyvärr tillkomma. Rejäla avstängningar i efterhand, efter granskning från en jury eller liknande. Pengastraff är löjligt för välavlönade spelare. Vid längre avstängning, 5-8 matcher för tydligt och grovt fuskande, kommer varken ledare eller spelare vilja vinna en fördel i en enskild match. Vid tveksamheter kan man få tillrättavisning och varnas för att vid nästa tillfälle stängas av.

Här kommer fler konstruktiva förslag på regeländringar, vissa mer genomförbara än andra:

Byten: Det står en fjärdedomare mellan båsen som kan/ska sköta byten. Sluta med att spelet ska vara avblåst vid byten. Dessa ska kunna göras närsomhelst, dock bara tre under en match.

Stoppa matchklockan: Vid längre spelstopp ska domaren kunna ge time-out-tecken så matchklockan stoppas (som handbollen).

Inför 10-minutersutvisningar (ex. orange kort). I slutet på match när man tar den ”taktiska” varningen för att fördröja spelet eller maska betyder det inte så mycket om man inte har ett gult kort tidigare men kan vara helt matchavgörande. Vid utvisning i 5 el. 10 min blir det mer kännbart.

Hörnor: Inför ”Bandyhörna” där alla försvarare måste starta på mållinjen. Idag är det fasthållningar, tröjdragningar m.m. som gör det omöjligt för anfallare att leverera. Alternativt flytta in hörnan till straffområdeslinjen så inte försvarande lag får så mycket tid att försvara på. Man bör också blåsa straff vid fasthållningar och tröjdragningar.

Offside: Dela varje planhalva på hälften och måla en extra linje mitt på respektive planhalva. Man kan då bara vara offside på sista fjärdedelen (26,25 m) på planen istället för vid mittplan (52,5 m) som idag. Skulle öppna upp spelet.

Inte få spela hem bollen på egen planhalva när den passerat mittlinjen.

Begränsa antalet sekunder vid igångsättning efter avblåsning eller när bollen varit ur spel. Undanta frisparkar/straffar som sker inom farligt område (sista fjärdedelen).

Ge domaren möjlighet att blåsa för passivt spel.
Exempelvis målvakt som inte sätter igång spelet utan går och väntar in motståndare för att ta upp bollen i handen. Eller spelare som springer till hörnflaggan i slutet av matchen för att medvetet fördröja spelet.

Boll i luften räknas som att den är inne på planen.
Det måste vara svårt för domare att bedöma om en boll som är 15 m uppe i luften är innanför eller utanför planen. Hörnor som blåses av för att bollen varit utanför planen och vänt i luften men kommer in på planen igen bör få vara i spel. I basketen ex. är det tillåtet. Undantag är om bollen är i mål.

Långa avstängningar för uppenbara filmningar. Att filma är fusk, liksom doping. Doping ger långa avstängningar, varför gör inte filmningar det? Sätt upp ”svarta listor” och häng ut de största fuskarna. Tror ingen spelare vill finnas på en sådan lista.

Ge domaren utrymme:
I ishockey har domaren alltid en ”frizon” i halvcirkeln vid speakerhytten när det hettar till. Åker man in som spelare där vet man att man blir hårt straffad. Mittcirkel och halvcirklar vid straffområden kan vara frizon för fotbollsdomare.

Obstruktion om du täcker ut bollen:
För att räknas som bollhållare bör man ha vidrört bollen. Således bör en spelare som täcker ut en boll som är på väg ut från planen avblåsas för obstruktion (indirekt frispark) om han hindrar motståndare som vill komma åt bollen. Spelare som vill ha bollen på planen ska belönas.

Ta bort sjukvård från planen:
Få spelare är så illa skadade att man inte kan ta sig av planen självmant för att få vård. Idag sätter sig spelare ner för att vinna tid åt avbytare att göra sig klara (ex EM-finalen när Ronaldo tvingas utgå). Om en spelare är så skadad att läkare måste kallas in bör spelaren inte få komma in på planen på 5 minuter. Låt spelaren välja om han vill få in läkaren eller sätt igång spelet omgående.

Låt domare bedöma skadeläget, inte lagen på planen.
Lag ska inte behöva bedöma om spelare är skadade och slå ut bollen för att en spelare är skadad, speciellt inte om en motståndare är skadad. Vill egna laget göra det så är det upp till dom men man ska inte behöva spela tillbaka bollen till det laget. Ev. nedsläpp ska göras till lag som hade bollen, inte till det andra laget som ska sparka bollen 50 meter bort till det andra laget.

Skärp regeln mot gestikulerande mot domaren ytterligare:
Många spelare visar med gester sitt missnöje mot domaren. Ofta är det ett skådespel för spelaren till publiken för att sätta press på domaren så denne tvingas till ”kompensationsblåsningar”.

Hands-regeln är svår men behöver bli tydligare. Har inget riktigt bra förslag och man kan ju inte såga av armarna på spelare. Möjligen skulle man kunna flytta från axel till armbåge så slipper man vissa tveksamma situationer och att man ska ha underarmen intill kroppen för att inte bli avblåst.

Videogranskning:
Vid så många miljoner kronor på spel är jag förvånad att vi inte kommit längre i denna teknik. I NHL har coachen möjlighet att utmana domarna vid ett tillfälle. Har man fel tappar man sin timeout-möjlighet, har man rätt så har behåller man möjlighet att utmana igen. Borde kanske finnas liknande möjlighet vid mål och straff-lägen? Har du fel får du inte göra ett tredje byte?

En ganska oviktig regel som jag undrar över är ”tekniska zonen” för ledarna. Trodde den var till för att ledarna skulle hålla sig i, men ser allt som oftast ledare härja utanför det området.

Andra ”tokiga” frågor att fundera på kan vara:
Vad skulle hända om man förbjöd nickande i fotbollen? Blir det färre skador, fler målchanser?

Ta bort inkasten? Varför ska vi ta med handen då när vi inte får göra det annars?

Ta bort 3 spelare i varje lag vid förlängningsläge? I hockey spelar man 3 mo 3 i Sudden. Hur skulle det se ut med 8 mot 8 i fotboll? Öppnare ytor och fler målchanser?

Det var en hel del förslag och idéer. Har du andra? Totalsågar du något? Skriv gärna några rader och var en del i debatten….

Håller du med Roger eller tycker du annat och vill förmedla det så gå in på vår Facebooksida för att diskutera mer om herr Wikströms artikel.

Dela gärna denna artikel med dina vänner