Namn: Jean Balawo
Ålder: 30 år
Familj: Mamma och sex syskon
Bor: Stockholm

Fotbollslivet har fått träffa Jean Balawo som är chefstränare i FC Djursholm. Jean berättar mer om sin roll som chefstränare och hur en vanlig arbetsdag kan se ut för honom.

Kan du berätta lite mer om vem Jean är?

-Jag anser mig vara en kille i sina bästa år både privat och yrkesmässigt skrattar Jean och berättar. Jag är en enkel kille som älskar fotboll. Jag gillar att hänga med familj och vänner på min fritid.

Hur började din ledarkarriär?

-Efter min egna aktiva karriär så var valet ganska enkelt med vad jag ville arbeta med. Jag började först som talangscout och sedan klev jag in i tränaryrket via Jan Stahre Akademi där jag tränade spelarna individuellt.

Du jobbar i FC Djursholm?

-Ja det stämmer då jag är chefstränare i FC Djursholm för pojkverksamheten och pojkakademin från 5-14 år. Jag är just nu inne på min sjätte säsong med klubben. Jag kommer under 2018 att träna U14-laget samt damlaget i div 2. Att träna damlaget är ett väldigt spännande projekt där 80% av spelarna är från de egna leden med en snittålder på 18 år. Vi kom på en femte plats 2017 och vi siktar på spel i div 1 under 2019.

Vad har du för arbetsuppgifter som chefstränare?

-I den vardagliga verksamheten så handlar det väldigt mycket om att vara tillgänglig för mina ledare och kollegor som redan gör ett fantastiskt jobb. Att vara tillgänglig innebär att man sätter ramar för hur klubbens spelare ska utbildas för att på sikt nå våra nationella serier samt spel i de allsvenska serierna U17-U19. I mitt arbete så ingår det även att följa upp så att ledarna följer vår utbildningsplan enligt certifieringen dvs planerade träningar i vad, varför och hur vi genomför våra träningar.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?

-En vanlig arbetsdag brukar oftast inledas med att svara på mail från föräldrar, kollegor samt samarbetsklubbar. På måndagar vid 13:30 så har vi ett personalmöte där man går igenom helgen som varit samt kommande veckan. Det är även på måndagar som de långsiktiga arbetsinsatserna planeras.
15:30 börjar all träningsverksamhet på Djursholms IP och jag är på planen fram tom 20:15 och därefter så summeras alla träningspass.

Varför har du valt att arbeta med fotboll på heltid?

-Det är få förunnat att får arbeta med sin hobby och man ska njuta av nuet och lära sig så mycket som möjligt på denna resan. När man själv varit aktiv och fotbollsplanen är det ändå livet man känner till så var valet efter den aktiva karriären inte så svår för mig, jag kommer nog alltid att jobba med fotboll i någon form. Jag har mitt drömjobb avslutar Jean med att berätta.

Dela gärna denna artikel med dina vänner