Namn: Douglas Jacobsen
Ålder: 22 år
Familj: N/A
Bor: Stockholm

Fotbollslivet har fått träffa Douglas Jakobsen som erbjuder målvaktsträning via sin målvaktsakademi Golden Gloves. Han berättar om sig själv samt vad målsättningen är med målvaktsakademin Golden Gloves.

Vem är Douglas?

-Jag skulle säga att jag är "a man of change". Douglas Jakobsen, svensk med 1/12 del norskt blod som ni säkert kan läsa med efternamnet som kvitto. Jag har en cementerad passion för ledarskap, utveckling, utbildning och filosofi. Jag är för närvarande en aktiv fotbollsmålvakt i Sollentuna FK som spelar i division 1 och jag är även en fotbollstränare på 22 år gammal. De olika hobbys jag har utanför fotbollen skulle jag nog säga är musik och filosofi, gärna i samband med varandra via Bob Dylan.

Vad gör du utöver fotbollen?

-Idag är jag bosatt i Stockholm, där jag representerar 1 av 4 fotbollstränare på Gymnastik och Idrottshögskolans tränarprogram. Under de kommande 3 åren har jag en unik möjlighet att dagligen investera i mitt ledarskap på en vetenskaplig och målmedveten nivå.

När fick du ditt första tränaruppdrag?

-Mitt första tränaruppdrag kom som blott 15-åringen och för tre år sedan startade jag en målvaktsakademi, Golden Gloves Sweden.

Kan du berätta mer om Golden Gloves?

-En sorts målvaktsakademi, med en unik modell, den är fristående från föreningar och designad för att erbjuda kvalitativ målvaktsträning mer tillgänglig för de målvakter som vill satsa. Det finns och har funnits en tydlig brist på kompetenta målvaktstränare i Svenskfotboll och man har traditionellt sett inte prioriterat målvakter, eftersom det är en unik position.

När startades Golden Gloves?

-Den startades runt ett centralt mål att helt enkelt förbättra förutsättningarna för unga målvakter att satsa på sin fotboll, samt skapa ett nätverk för passionerade målvakter, något som jag med stolthet kan säga att vi uppnått sedan vi startade i början på 2015.

Vad var målsättningen med Golden Gloves?

-Ursprungliga målsättningen med Golden Gloves var att förbättra förutsättningar för målvakter att satsa, genom att öka tillgängligheten till kvalitativ målvaktsträning. Blandningen av utländska influenser, en tydlig filosofi och framförallt passion för fotbollsträning och allt det innebär har gjort att jag idag kan blicka tillbaks med stolthet och kärlek till alla som är en del av Golden Gloves nätverk av passionerade målvakter!

Vad skiljer Golden Gloves från andra som erbjuder målvaktsträning?

-Vi har alltid betonat vikten av att utbilda målvakter för långsiktig framgång och har aldrig lagt oproportionerligt mycket tid på att uppnå kortsiktiga resultat. Detta innebär fokus på korrekt inlärning av tekniker som främjar "framtidens fotboll", samt utvecklingen av de fysiska förutsättningar som krävs för att utföra dem. Utöver detta utbildar vi målvakters spelförståelse/uppfattning ur ett defensivt och offensivt, samt individuellt och kollektivt perspektiv. Vi arbetar även aktivt med att ge målvakter de mentala färdigheterna ur ett holistiskt perspektiv för att spela på fotbollens mest utsatta position.

Hur får du tag på målvakter som ska träna med GG?

-Då heltidsstudier på GIH och aktiva karriären med Sollentuna FK i division 1 kräver mycket tid, är Golden Gloves inte alls lika aktiv nu som vi varit tidigare. Under vår peak under 2017 ansvarade Golden Gloves för flera föreningars målvaktsutbildning, samt flertalet individuella pass per vecka och även så kallade "drop-in" pass på helgerna. Jag sticker ut hakan och vågar säga uppemot ca 40-50 målvakter. Det är allt ifrån 8 åringar som drog på sig målvaktshandskar för första gången, till nuvarande Allsvenska proffs. Jag har till och med haft en målvakt från utlandet som flög till Sverige för att träna med Golden Gloves, det var häftigt!

Har ni några konkurrenter?

-Jag har gjort mitt yttersta för att alla dessa målvakter ska få träning som utvecklar alla områden ur ett proffsigt perspektiv, men samtidigt utstrålat en passion för fotboll och målvaktsspel som jag är övertygad har smittat av sig på många. Alla kan inte bli proffs, men alla kan älska fotboll på samma villkor! Jag är osäker på om det finns direkta konkurrenter sett till att vi arbetat med en ganska unik modell.

Vad är dina målsättningar för framtiden? 

-Idag arbetar jag faktiskt mer med fotbollsträning ur ett lagperspektiv, alltså inte begränsad till specifika målvaktsdelen. Däremot kommer en del målvakter i Stockholm få känna på våra träningsmetoder under 2018, och man vet aldrig om det poppar upp ett målvaktsläger i sommar!

Dela gärna denna artikel med dina vänner