Namn: Jimmy Fors
Ålder: 33 år
Familj: Två barn
Bor: Lund

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Jimmy Fors som arbetar på Ettanfotboll. Jimmy berättar om sina arbetsuppgifter som Marknads och Kommunikationschef. Han ger även råd och tips till de som vill arbeta med kommunikation.

Vem är Jimmy Fors?

-Jimmy Fors, jag är 33 år gammal (blir 34 senare i år) och bor i Lund med mina två barn, 13 och 9 år blir dem i år (den äldste är min son, den yngsta är min dotter). På min fritid försöker jag som så många andra umgås och göra saker med familjen. Jag uppskattar resor så det brukar bli någon resa, antingen i Sverige eller utomlands, varje år. Jag har också nyligen blivit helt såld på padel, det skulle jag förmodligen kunna spela varje dag - hahaha.

Du arbetar för Ettanfotboll, kan du berätta lite mer om Ettanfotboll?

-Ettanfotboll är en intresseorganisation som grundades 2006 när seriesystemet ritades om inom svensk fotboll. Det primära syftet var att fördela de intäkterna till klubbarna som kom centralt.
Ettanfotboll idag är fortfarande en intresseorganisation men har under åren utvecklats till att bli en viktig central organisation och röst för klubbarna som är hemmavarande i Division 1-fotbollen. Utöver fördelning av intäkterna håller vi även bl.a. i centrala träffar, marknadsaktiviteter och utvecklar arrangemangen.

Vad har du för utbildningsbakgrund?

-Jag läste faktiskt hotell- och restaurangprogrammet vid Vipeholmsskolan i Lund när jag var tonåring, efter det gick jag ett år på Fotbollstränarlinjen vid Eslövs folkhögskola då den stora drömmen då var att bli den nye ”Svennis” i fotbollseuropa. Som vuxen har jag läst fristående kurser för att bli journalist, men hann aldrig att arbeta redaktionellt på någon nyhetstidning förrän jobbet på Ettanfotboll dök upp – det var en chans jag inte ville missa, det var en dröm.

Vad är din roll och dina arbetsuppgifter?

-Jag är Marknad- och Kommunikationsansvarig och leder således den dagliga driften av och på Ettanfotboll. Mina arbetsuppgifter är många, som det ofta blir i mindre föreningar inom idrottslivet, men kommunikation och evenemang är två områden jag arbetar med på daglig basis. Jag planerar och genomför också våra marknadsaktiviteter för klubbarna och besöker en hel del föreningar under säsongen för att utbilda nykomlingar inom arrangemang. Det blir också en del matcher under säsongens gång, man vill ju såklart kolla så mycket som möjligt men då de flesta matcherna spelas samtidigt på helgerna så hinns det bara med 1-2 matcher per helg på plats. Jag brukar dock se en del matcher i repris på Ettanplay, alla matcher sänds ju där, för att hålla mig uppdaterad. En 5-6 matcher i veckan blir det väl att man ser, och det känns bra då det är viktigt för mig att hålla mig uppdaterad.

Varför valde du att jobba med Ettanfotboll?

-Jag hade precis studerat färdigt och ville arbeta som sportjournalist men då dök det upp en möjlighet att jobba som webbredaktör på Ettanfotboll, på deltid, och jag föll såklart för det direkt. Det gick inte många veckor innan jobbet blev större och större och jag fick fler arbetsuppgifter än att bara skriva artiklar och blev således också ganska fort heltidsanställd istället – och fick då lägga allt mitt fokus på Ettanfotboll. En bidragande orsak till valet med arbetsplats var också att jag fick arbeta med vår dåvarande ordförande, Per Larsson. Han var och är för mig en fantastisk människa som alltid ser till sina anställdas bästa. Han har ett ledarskap som jag tagit stor lärdom av och han kommer för all framtid att fungera som en mentor för mig. Idag har vi en annan ordförande, Johan Englund, som har en annan typ av ledarskap men som också lär mig mycket. Han har även ett fantastiskt driv och får väldigt mycket bra saker gjorda för Ettanfotboll, detta tror jag att alla våra klubbar märkt av. Hans driv smittar av sig både på oss som arbetar i den dagliga verksamheten men också hans styrelsekollegor och det är viktigt för oss. Det är viktigt att utvecklas, både som privatperson och yrkesmänniska, och det känner jag att jag gör varje dag i mitt yrke mycket tack vare att jag har många kompetenta runt omkring mig som har en bred kunskap att dela med sig av.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?

-Om jag skulle summera en arbetsdag så börjar den runt 8:30 med att jag går igenom mail och svarar på dem, efter det scannar jag av vår hemsida (där finns nyheter från alla lag) och sedan sociala medier där jag har listor för alla klubbar, spelare och tränare. Allt för att hålla mig uppdaterad. Efter det tar jag tag i det som står på agendan för dagen, om det är i början av veckan går jag igenom matchrapporteringarna som klubbarna gjort efter helgens matcher - och bockar av dem i ett system så vi ser att det sköts. Sedan har jag oftast ett gäng telefonmöten i veckan, ungefär 16 per vecka, med klubbarna och mest troligt betas det av fyra stycken under för- och eftermiddag. På eftermiddagen förbereder jag morgondagens arbete, om det är i mitten av veckan är det dags att spela in podcast (då kan det tillkomma resor) och om det är i slutet av veckan gör vi Veckans Match alternativt förbereder för matchbesök på helgen (även där kan det tillkomma resande). Jag arbetar ofta proaktivt och vill vara beredd om det trillar ner något på mitt skrivbord som har hög prioritet, då vill jag kunna dra i det direkt så inte det ligger kvar och drar. Däremellan, och ofta en bit in på kvällarna, betas det också av samtal med personer kopplat till fotbollen. Men det är nog svårt att beskriva en arbetsdag då varje arbetsdag känns olik den andra, för det är väl så (och jag tror att de som arbetar med fotboll håller med mig) att det inte är ett jobb utan snarare en livsstil att ha privilegiet att vara verksam inom fotbollens fantastiska värld.

Hur trivs du på ditt jobb?

-Jag tycker att det är både utvecklande och kul att få vara i en miljö som hela tiden är på framfart, där man alltid får vara med om nyutveckling. Jag tror det är väldigt nyttigt för alla att utvecklas, både i sin yrkesroll men kanske framförallt som människa. Jag är väldigt glad och stolt över att ha fått förtroendet att vara en del av laguppställningen på Ettanfotboll. För att lyckas fullt ut på sin arbetsplats så måste man älska sitt jobb och det gör jag verkligen!

Då kommunikation i dagens samhälle har blivit större med tanke på de olika sociala medier som finns så är det många som söker sig till olika kommunikationsroller, har du några råd till de personerna?

-Var inte rädda för att jobba, haha. Skämt och sido, men det är viktigt att lägga mycket energi i sitt skrivande om man vill arbeta med det på heltid. För egen del bloggade jag om ett allsvenskt lag i flera år utan en krona i intäkter innan jag fick min chans, sedan gäller det att förvalta den eller de chanser man får. Ingenting kommer gratis, titta bara på de briljanta unga stjärnor som kommer fram i tv idag – hur många obetalda arbetstimmar har inte de lagt ner på sin youtubekanal, sitt instagramkonto eller sin twitter. Det är viktigt att komma ihåg det, framgång kommer bara till de som är villiga att arbeta hårt för att nå framgångar!

Dela gärna denna artikel med dina vänner