Namn: Abdirahman Yusuf
Ålder: 23 år
Familj: Mamma, pappa och syskon
Bor: Husby

Vi har fått träffa Abdirahman Yusuf som tillsammans med sina kompisar Yahya Sharif, Abdihakim Muhamed Ali, Abdilatif Samatar och Hamse Kayse ska till Malmö den 1 Juli för att spela finalspelet i Neymar JRs Five turnering. Vi har fått prata med Abdirahman om turneringen samt om andra saker som rasism.

Vem är Abdirahman?

-Jag bor i Husby och är en lugn och snäll kille som umgås mycket med familj och vänner. Jag använder mig av min religion för vägledning kring hur jag ska leva mitt vardagliga liv. Jag försöker vara en god person genom att vara trevlig, snäll och omtänksam.

Du spelar själv fotboll i Husby FF idag, hur har din resa varit dit?

-Ja, det stämmer då jag är aktiv i Husby FF, en klubb som spelar i division 4.
Jag började spela organiserad fotboll väldigt sent, tror jag var typ 14-15 år gammal när jag började spela i Vasalund Kista. Det blev dock en väldigt kort tid där då laget las ner efter bara några månader. Jag spelade efter det mest spontanfotboll tills jag under året 2014 började spela i Husby FF.

Ni åker ner till Malmö den 1 juli och ska spela Neymars cup, hur startades laget?

-Det var faktiskt min kompis Yahya Sharif från Tensta som såg att man kunde spela denna turnering. Han övertalade oss andra att vi borde vara med och spela då vi spelar väldigt mycket streetfotboll. Vi har gått i samma skola och spelat andra cuper tillsammans. Vi pratade ihop oss och bestämde oss för att anmäla ett lag.

Hur kom ni på namnet Joga 163?

-Yayha kom faktiskt på namnet då han tänkte på Jogo Bonito som kommer från den forne storspelaren Pele och betyder "det vackra spelet". Sen tänkte han att vi alla bor i västerort och då blev det en böjning med Joga 163 där 163 är de första tre siffrorna till områdets postnummer.

Vad är er målsättning när ni åker ner till Malmö?

-Vi hoppas självklart på att vinna allt, vilket kanske inte är det lättaste men det är iaf vår målsättning. Sen vill vi självklart ha roligt och njuta av denna upplevelse. Skulle vi ta oss hela vägen till Brasilien så skulle det vara en dröm som går i uppfyllelse.

Det har varit mycket diskussioner om rasism på senare tid efter det som Jimmie Durmaz i landslaget fick utstå efter sin prestation. Vad är din egen upplevelse om rasism?

-Jag ska vara helt ärlig med att säga att jag i yngre dagar inte förstod vad många människor menade om rasism. Jag undrade varför de gnällde. Jag tänkte för mig själv att vi bor i Sverige som är ett bra land där vi har många förmåner såsom fri skolgång, bra sjukvård och möjligheten att bli vad man vill. Jag tänkte att vi hade det mycket bättre än andra människor vilket vi faktiskt har men när jag efter skolan hamnade i vuxenvärlden så började jag nog förstå vad de menade om rasismen. Jag blev själv utsatt för det i olika former som jag inte vill nämna här men det största problemet vi har i dagens samhälle är att rasismen verkar ha normaliserats. Det är ett stort problem vi har och jag hoppas det är något vi kan hitta en lösning på omgående.

Hur skyddar du dig själv mot rasism?

-Det gäller att vara vaksam och veta vilka människorna du tex jobbar med är. Det finns många falska människor som kan utge sig vara något de inte är. Att vara uppmärksam är extra viktigt och det är rådet jag skulle kunna ge till er alla.

Vi önskar Abdirahman och Joga 163 ett stort lycka till i Malmö!

Dela gärna denna artikel med dina vänner