Ny krönika av Roger Wikström!

-Så har slutspelets två första dagar genomförts och man kan konstatera att karaktären på matcher dag ett och dag två skiljer sig enormt i det mesta. Frankrike glänste verkligen i sin match mot Argentina och visade varför jag tippat dem som vinnare av hela VM. Så mycket kvalitet. Denna gång var det Mbappé som visade sin enorma talang. Annars heter min favoritspelare Kanté. Syns inte så mycket men gör sina lagkamrater bra. Alltid spelbar, alltid rätt i positioner och sällan några felaktiga passningar. Pogba, Griezmann m.fl får chansen att glänsa och göra det dem är bra på. Dessutom har dem en av VM:s yngsta lag med en medelålder på 26 år (bara England 26 år och Nigeria 25,9 år har lika eller yngre medelålder). Frankrike är välbalanserat, har snabbhet, spetskvalitet och starka huvudspelare. Visst släpper man in tre mål och visade vissa brister i försvaret men den offensiva kraften är brutal.

Nu ställs Frankrike mot Uruguay i kvartsfinal. Uruguay har också spetskvalitéer och är välbalanserade. En Godin i backlinjen som är brutal (i positiv mening) i det mesta. Men har man bredden och mittfältet för att klara av Frankrike, jag tror inte det. Återkommer till åttondelsmatchen mot Portugal lite senare i denna krönika.

Spanien-Ryssland visade att man inte vinner matcher efter bollinnehav (79% - 21%) som Albin Ekdal sa i en intervju. Visst finns stora fördelar att ha boll, men som Spanien spelar har dem alltid 11 spelare mellan sig och motståndarmålet. Spelar småtrevligt passningsspel till straffområdet men spetsen saknas. Lite liknande problem som Tyskland också haft i VM.

Kroatien som imponerat stort i VM var en stor besvikelse mot Danmark. Lider med vårt grannland som gör en charmant match men åker dit på straffar. Även Danmark lider av avsaknad av en Preben Elkjaer-liknande spetskvalitet som gör mål på sina chanser. Kroatien måste hitta tillbaka till gruppspels-formen, annars tar det slut mot Ryssland som spelar på inspiration, vilja och efter sina resurser.

Man slår inte en straff löst och lågt… Visst är det pressat läge, men man måste veta bättre än att slå dom där målvakten trivs som bäst. Positivt är väl att alla straffar träffade målet och inte gick utanför, men man måste kunna kräva mer och bättre av många. Dunka på allt du kan 1-1,5 meter över marken, gärna mitt i mål. Viktigt också att göra skillnad på om man missar en straff eller om målvakten faktiskt räddar en straff. Missad straff är när man missar målet! Således var det inte någon missad straff i åttondelarna, däremot många målvaktsräddningar.

Kommande matcher….

Sammanfattningsvis så är således Frankrike det lag som visat bäst uppåtform och jag tror Belgien kommer bli deras motståndare i semifinalen. Hade tippat dessa två lag i final, men tyvärr hamnade dem på samma halva. Belgien har också ett flertal spelare som kan avgöra matcher och med spelare som Hazard, De Bruyne, Lukaku, Mertens har jag svårt att se hur Japan i åttondel och troligen Brasilien i en kvartsfinal ska stoppa flamländarna.

Mexiko visade svagheter mot Sverige och jag tror Brasilien sett dessa och gör mos av Mexikanarna. Således tror jag måndagen innebär två ganska klara segrar för Belgien mot Japan och Brasilien mot Mexiko.

På tisdag är det desto mer svårtippat. Colombia har växt mer och mer och en av mina nya favoriter Quadrado (nr 11) är en riktigt härlig lirare att titta på. England får se upp. Man gjorde två bra matcher mot svagt motstånd i gruppspelet (Tunisien och Panama) och man ville väl inte riktigt vinna mot Belgien…? England har ett spännande lag (och ett av de yngsta) och först nu vi får se HUR bra dom egentligen är. Jag sticker ut hakan och säger att vinnaren i denna match spelar VM-final mot Frankrike söndag den 15 juli kl.17.00. Sverige eller Schweiz i en kvartsfinal och Ryssland/Kroatien i en semifinal….ser inte omöjligt ut.

Blir sååååå irriterad…

Nu återkommer jag till matchen Uruguay-Portugal. Matchen i sig var ganska frejdig och trevlig att titta på, men dessa ständigt återkommande överdrivna ramlandet och försök att påverka domaren i så gott som varenda närkamp höll på att få mig att stänga av TV:n. Snälla FIFA ni har ju allt på era skärmar och måste kunna varna/straffa spelare i efterhand. Alternativet blir att barnförbjudna hela VM. Stackars alla ungdomsledare som ska stå och försöka få sina spelare att uppträda just när deras förebilder får bete sig så oerhört patetiskt utan några åtgärder. Vart tog Fair Play vägen? Avstängning 3-5 matcher och problemet tar ganska snart slut… Suarez skulle inte få spela många matcher på ett år exempelvis. Tror ingen tränare skulle uppmuntra spelare att ”hjälpa till” om de inte kunde ha tillgång till spelaren under kommande matcher.

Sen skulle vara kul att se hur många av spelarna i VM som skulle klara sig i tunnelbanan i rusningstrafiken…. De tål ju inte ens en knuff (såvida man inte ligger under). Skulle dem ligga och skrika där också? Patetiskt, pinsamt, uselt av FIFA, spelare och ledare. Tycker synd om domaren som behöver få stå ut med detta på sitt jobb. Tänk dig att du kommer till ditt jobb varje dag och alla runt omkring dig ljuger, försöker skapa sig favör genom fusk, buffel och båg….? Det är väl bara domare och inom politiken det är så…?

Fortfarande så är det ok att fälla en spelare, få en frispark mot sig och därefter ta upp bollen med händerna så inte motståndarna kan starta spelet snabbt, gärna gå och käfta med domaren så hela egna laget hinner tillbaka på rätt sida om bollen… Här måste gula korten upp mer eller mindre direkt så försvinner problemet ganska snabbt. Kanske dags att införa det vita kortet det pratades om ett tag som skulle ge 10 min utvisning?

I Danmarks match tillät man att varje inkast fick ta över 30 sekunder för Danmark då Knudsen skulle kasta långt. Han ensam fördröjde matchen med minst 5 minuter. Det måste gå att begränsa tiden för hur lång tid ett kast får ta…. Domaren kan sätta upp en hand i luften, då har man 10 sekunder på sig. När 5 sekunder återstår tar denne ner ett finger i sekunden och därefter går inkastet över till motståndaren om inte bollen kastats.

Dagens skämt blir, tyvärr, FIFA. De sitter där med alla triumfkort och möjligheter att ta bort destruktiv (fördröjande, filmande, fuskande) fotboll men väljer att inte göra det. Varför? Varför? Varför gör man inget åt det?

Dela gärna denna artikel med dina vänner