Namn: Teferi Tedla
Ålder: 28 år
Familj: N/A
Bor: N/A

Fotbollslivet.se har fått träffa Teferi Tedla som berättar om sin roll som naprapat och hur en vanlig arbetsdag kan se ut. Han berättar även varför han utbildade sig till en naprapat. 

Vem är Teferi?

-Jag är en kille som är 28 år gammal och har rötter från Etiopien och Finland. Jag är uppväxt i förorten Akalla och har alltid älskat sport och har från barnsben alltid haft ett stort intresse för fotboll. Fotbollen har haft stor påverkan på mitt liv och min karriär, den har format mig till den person jag är idag.

Du spelade själv på en hög nivå och nu arbetar du som naprapat?

-Ja det stämmer, min fotbollskarriär i elitsammanhang var väldigt intensiv och mycket hände under ganska kort tid. Jag skrev på för Vasalunds A-lag när jag var 18 år (2009), klubben spelade i division 1 och vi hade bland annat, Östersund, IK Frej, Dalkurd, och Sirius i vår serie. Klubbar som idag spelar i Allsvenskan och Superettan. Det var en givande tid för mig, jag utvecklades mycket och fick chansen under sommaren efter bara en halvsäsong i div 1 att spela med Allsvenska Djurgården och visa upp mig mot Mallorca som på den tiden spelade i La-liga, och var i Sverige på träningsläger.

Allt gick väldigt bra och Djurgårdens intresse ökade vilket ledde till flera U-21 matcher och ett längre ’’provspel''. När säsongen var slut fick jag vara med under en hel försäsong med Djurgården och jag lärde mig väldigt mycket under den tiden och jag fick verkligen känna på hur det är att vara i en proffsmiljö, något jag hade drömt om i hela mitt liv. Allt slutade dock med att jag och Djurgården valde att gå skilda vägar och jag gick tillbaka till Vasalund vilket jag inte såg som något negativt då jag hade en väldigt bra tränare (Azrudin Valentic, idag i Dalkurd) som utvecklade mig väldigt mycket, dels under min tid som juniorspelare men också under min tid i A-laget.

Min dröm om att bli fotbollsproffs blev ännu starkare efter min tid i Djurgården, jag la ner all min tid åt fotboll. Jag sov fotboll, jag åt fotboll och jag tränade fotboll varje dag, med drömmen av att en dag bli fotbollsproffs.

Olyckligtvis började min kropp säga ifrån när jag var 21 år gammal och en start på många års hög frånvaro från fotbollsplanen på grund av skador påbörjades. Jag åkte på många olika skador och de alla kom tätt in på varandra, det kändes som att jag befann mig i en ond cirkel. Det gjorde att jag var borta från fotbollen i tre år. Mitt mål var alltid, att jag skulle komma tillbaka och när jag precis var på väg tillbaka efter två års frånvaro kom nästa stora smäll och läkaren sa att jag hade fått en större fraktur i bäckenbenet som skulle hålla mig borta i ytterligare åtta månader från fotbollen. Där och då förstod jag att proffsdrömmen kanske bara skulle förbli en dröm. Det var en väldigt tuff tid för mig, jag hade alltid varit väldigt målmedveten i min rehab och hade jobbat hårt tillsammans med flera duktiga naprapater men beskedet att jag nu skulle vara borta ytterligare ett år på grund av skada blev för mycket för mig. Jag hade under denna period hunnit inspireras av naprapati och rehab något jag skulle komma allt närmare senare i livet.

Varför valde du att bli en naprapat?

-När läkaren kom med beskedet förstod jag att jag var tvungen att göra en vändning i livet. Jag hade svårt att identifiera mig själv utan fotboll och det var inte lätt att veta vad man skulle göra med livet, jag hade under min skadeperiod skapat ett stort intresse för människokroppen och rehab. Jag tyckte att Naprapater var duktiga och jag började tillslut ägna mer tid åt att läsa om mina skador och hur kroppen fungerar. Jag tog ett aktivt beslut 2014 att söka till Naprapathögskolan efter mycket stöttning från min flickvän och familj. Det beslutet har varit mitt livs bästa beslut och jag ångrar inte en sekund att jag valde att gå den akademiska vägen istället för att fortsätta satsa på fotbollen som spelare. Min dröm blev istället att bli ett proffs inom Naprapati.

Vad gör en naprapat?

-Naprapater jobbar med hela kroppen, allt från olika sjukdomar till nerver och kroppens alla muskler, skelett och leder. Som Naprapat för ett fotbollslag, har man ett stort ansvar över spelarnas hälsa och välmående. I jobbet har jag ansvar över behandlingar och rehabilitering för att få spelarna att komma tillbaka från sina skador så snabbt som möjligt. För att nämna några behandlingar som jag jobbar med är; mjukdels och trigger punkts behandling, manipuleringar, stretching, rehabilitering, akupunktur, dry needling, och olika former av ström-/tens-/laserbehandlingar. Jag har också under min tid i Vasalund kommit att bli lagets fys- och styrketränare. Detta är ansvarsområden en naprapat kan få i ett lag och det är ett stort ansvar men ett roligt sådant som uppskattas väldigt mycket när du gör ett bra jobb.

Hur lång är utbildning för att bli naprapat?

-Utbildningen är en fyraårig högskoleutbildning + ett legitimations praktiserande år. Studierna är väldigt tuffa och omfattande, det ser jag bara som något positivt då vi som naprapater har ett stort ansvar över de patienter vi träffar. En patient kommer till oss i förtroende att vi ska kunna hjälpa dem att bli friska och bli kvitt deras problem och därför är det oerhört viktigt att vi har kunskapen att bedöma vad vi ska göra med just den patienten då vi träffar så oerhört många människor med så många olika problem.
Redan efter ett år på skolan började jag jobba som naprapat för Vasalund, en klubb jag tidigare varit spelare i. Det jag hade i bagaget från skolan efter ett år var inte mycket att skryta om, däremot hade jag mina tidigare livserfarenheter som jag fått från tiden jag var skadad. De erfarenheterna var ovärderliga och jag kunde med de kunskaperna göra ett bra jobb och ge spelarna den hjälp de behövde. Idag tre år senare, har jag gått från att jobba som huvudansvarig naprapat för Vasalunds herrlag till att jobba för AIK’s herrlag där jag tillsammans med Luis Oyarzo, karol Zyto, Joar Back och Jonas Lundmark representerar det medicinska teamet för AIK fotboll 2018.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig som naprapat under en träningsdag?

-Nu när jag jobbar med AIK så skiljer sig arbetstimmarna, föreningen befinner sig på den absoluta toppen i fotbolls Sverige och spelarna och dom anställda är heltidsanställda. Jobbet i sig är ganska snarlikt det jag gjorde i Vasalund, rehabilitera, behandla och jobba med spelarna utefter deras problem. Man följer även med ut på planen när laget tränar och har översikt ifall något skulle hända. Som naprapat blir man även ett bollplank för spelarna då många behöver stötning när de är skadade och några välvalda ord kan hjälpa till väldigt mycket, då vi alla i slutet av dagen är människor.
Som naprapat är jag oftast bland de sista som lämnar en träningsanläggning då jag behandlar alla spelare och ser efter dem på olika sätt, allt för att de ska vara så 100 procentiga till nästa träning/match som möjligt.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig som naprapat under en matchdag?

-Matchdagar skiljer sig från en träningsdag då vi fokuserar enbart på matchförberedande behandlingar. Matchdagar är väldigt mycket mera intensivare och behandlingarna handlar framför allt om att tejpa och väcka spelarnas kroppar på olika sätt så att de känner sig redo att gå ut på planen och ge sitt yttersta. Behandlingarna skiljer sig från spelare till spelare och det är viktigt att man som naprapat har koll på läget om sina spelare för att veta vad som krävs för att just den individen ska kunna gå ut och prestera så bra som möjligt.

Vad är dina framtidsplaner?

-Mitt nästa äventyr som naprapat är att jag fortsätter min fotbollsresa inom AIK under årets gång samt att jag fortsätter hjälpa Vasalund med fotbollsrelaterad fys- och styrketräning. I framtiden hoppas jag även att jag ska kunna etablera mig i en klinik så att jag finns till hands för fler än bara fotbollsspelare. Jag gör mitt jobb med stor stolthet och glädje. Att jag lyckades förvandla en spelardröm till en naprapatdröm och hamna på den plats jag alltid velat vara på är jag väldigt tacksam över. Jag fortsätter jobba vidare och ödmjukt lära mig från mina kollegor samt de patienter jag dagligen träffar.

Dela gärna denna artikel med dina vänner