Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Martin Raza som var iväg och provspelat i Tyskland. Han berättar om den upplevelsen i vår intervju med honom.


Namn: Martin Raza
Född: 2004
Bor: Bredäng
Familj: Mamma, pappa, och en storebror

Du har precis varit iväg på provspel i Tyskland, hur gick det?

-Många duktiga spelare i min ålder kom inte med till landslaget i år, men hur många av de som kom med har varit utomlands och provtränat? Väldigt få. Det visar att landslaget inte är den ända vägen och att man ska fortsätta kämpa för sitt mål. Provträningarna gick väldigt bra. Jag var med laget och klubben i 9 dagar och under de dagarna fick jag en genomgång kring klubbens historia, träningar, interna matcher samt träningsmatcher mot andra Bündesliga klubbar i deras seriesystem. De ville se min utveckling från sist jag var där, därför fick jag vara med just dessa 9 dagar då de hade planerat in en massa på schemat. Jag tyckte att det gick bra för min del. Tränarna gav mig bra respons och de verkade allmänt gilla mig och min spelstil. Jag är vänsterback och mitt mål är inte att göra mål utan att försvara, därför ville jag visa att jag jobbat med den biten extramycket sedan sist jag var där. Jag har varit hos klubben en gång tidigare och provtränat med deras U15 och detta var andra gången som jag var på besök, fast denna gång hos U16. Jag kände dock att allt var mer seriöst. Alltifrån tränarna till laget och i princip allt de gjorde var mer proffsigt på sätt och vis.

Vad var de största skillnaderna jämfört med Sverige?

-De största skillnaderna spelmässigt är att här går det väldigt snabbt i omställningar. De gillar att spela snabbt och i små ytor och skippar helst långbollen till anfallaren. Därför är det viktigt att oavsett position kunna ha en snabbhet i omställningar och framförallt bollen nära kroppen för det går fort. De tar också gymmet mycket seriösare än i Sverige. Här börjar de gymma mycket tidigare än hos oss. Spelarna är väldigt fysiska oavsett position känns det som. De satsar också mycket mer pengar på fotbollen här så det möjliggör för de att hämta spelare på provspel från andra länder och verkligen  satsa på spelarna individuellt.

Vad lärde du dig under provspelet?

-Det var väldigt givande 9 dagar. Jag lärde mig först och främst att jag inte är där jag vill vara än. Man kan lätt få vatten över huvudet när man blir kallad på provspel utomlands men man måste hålla huvudet nere och fokusera på att bli bättre än man var tidigare. Jag fick också lära mig hur de tänker och spelar jämfört med oss i Sverige. Det är en helt annan ideologi och spelsystem. Jag fick mycket feedback på mitt spel från tränare som bland annat tränat de bästa i Bündesliga så en självförtroendeboost fick jag verkligen!

Har/kommer du få ett avtal av laget i framtiden?

-Jag hoppas att jag får ett avtal med laget i framtiden. De har varit väldigt tydliga med att det inte skriver avtal med spelare förens 16 år fyllda så jag får hoppas på det bästa och låter spelet tala för sig självt. Jag har blivit återkallad 2 gånger så förhoppningsvis ser det ljust ut.

Om du skulle summera din dagar i Tyskland, vad skulle du vilja säga då?

-Först och främst är det fantastiskt att vara 15 år och få denna möjlighet att få provträna utomlands. Jag hoppas att alla i min ålder får uppleva det, för det är verkligen givande.

Följ oss på Sociala medier
Facebook: Facebook.com/fotbollslivet.se/
Instagram: Instagram.com/fotbollslivet.se
Youtube: Youtube.com/fotbollslivetse
Hashtag: #fotbollslivet